16 Sep 2020

Alles wat je moet weten over Retinol: hét anti-huidverouderings ingrediënt

Een slappere huid, fijne lijntjes of rimpels. Huidveroudering ligt nog steeds gevoelig als we spreken over gezichtsverzorging. Toch is er een ingrediënt die de tekenen van huidveroudering kan bestrijden en terugdraaien: retinol oftewel Vitamine A. Retinol wordt nog steeds beschouwd als één van de beste anti-huidverouderingsmiddelen. Vele onafhankelijke wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit ervan bewezen en dermatologen zweren bij de vitamine.
...

 

Retinol is een van de ingrediënten die in staat is de huid te herstellen, te helpen genezen en te regenereren. Ze is en blijft een must in de cosmetica omdat geen enkel ander actief ingrediënt zo'n complete werking heeft op de dermis en de epidermis. Retinol (Vitamine A) heeft het vermogen om de vernieuwing van de epidermale en dermale cellen (fibroblasten) te verbeteren door de collageensynthese en de actieve bestanddelen bijvoorbeeld, zoals hyaluronzuur of glucosamine te stimuleren. De molecule had enkele jaren een minder goede reputatie voor ze opnieuw aan populariteit won. Dit komt omdat de meest irriterende vorm van retinol,  isotretinoïnezuur, irriterend kan zijn op de gevoelige, droge en dunne huid bij overmatig gebruik. Tegenwoordig zijn er eigenschappen toegevoegd aan een formule met retinol om ze meer dragelijk te maken voor de huid, zonder dat dit een effect heeft op de effectiviteit. De effectiviteit van vitamine A wordt daarbij nog eens extra geaccentueerd in combinatie met vitamine C en vitamine B3,  die huidirritaties verminderen.

 

Huidveroudering voorkomen of genezen?

 

Er zijn 2 hoofdcategorieën van anti-huidverouderingsingstechnieken: huidveroudering voorkomen en huidveroudering genezen of behandelen. Antioxidanten zoals bakuchiol, vitamine E en vitamine C behoren tot de actieve bestanddelen die worden gebruikt voor preventie. De corrigerende bestanddelen zijn de bestanddelen die van nature in de huid zitten zoals peptiden en hyaluronzuur.  Zij zijn de enige die de celregeneratie, het herstel en de genezing in de dermis bevorderen. Weet u niet goed of u uw rimpels nu moet voorkomen of genezen? Kijk dan niet naar uw leeftijd maar naar de leeftijd van uw huid. Komt u veel in de zon, hebt u last van rimpels, fijne lijntjes of pigmentvlekken? Ga dan voor het laatste. Excessieve blootstelling aan zon is namelijk de voornaamste oorzaak van huidveroudering.

 

Een goed onderhouden huid die niet aan de zon wordt blootgesteld ziet er jonger uit en zal minder corrigerende werkstoffen nodig hebben. Toch zijn er  preventieve werkstoffen aanbevolen vanaf de leeftijd van 25 jaar. Vanaf de leeftijd van 35 tot 40 jaar zijn de corrigerende stoffen aangeraden voor zones zoals de oogcontouren, hals en décolleté. Wij raden aan crèmes op basis van retinol alleen 's avonds aan te brengen en dit 's morgens goed af te spoelen. Breng de volgende ochtend ook een crème aan met een zonnebescherming van factor 30 in de winter en 50 in de zomer.  Eigenlijk zou u ook zonder een product op te doen met vitamine A zonnebescherming moeten gebruiken om huidveroudering tegen te gaan.

 

 

Bakuchiol, het natuurlijk alternatief

Bakuchiol wordt gepromoot als een natuurlijk alternatief voor retinol. Het is een stof die van nature aanwezig is in de zaden en bladeren van de Psoralea corylifolia, een plant die in Azië groeit en de eigenschappen ervan zouden vergelijkbaar zijn met die van retinol als antioxidant. Ook bootst dit bestanddeel de celvernieuwing en collageenproductie na van vitamine A. De voordelen zijn dat het niet irriterend is en dat het veilig is voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het grote nadeel: het vermindert geen ouderdomsvlekken, terwijl dit net één van de belangrijkste eigenschappen is van retinol. Ook is het gebruik ervan op lange termijn niet gekend omdat het in de cosmetica pas sinds kort in formules wordt gebruikt. 

 

 

Kortom: retinol is een ultra-krachtige anti-huidverouderingscocktail. Wij hebben hét product die het bestanddeel helemaal tot zijn recht doet komen, namelijk de Active Repair. De Active Repair bevat:

 

  • 1% Retinol (Waarbij je de effecten kan zien vanaf een concentratie van 0,3%)
  • 1% Vitamine C: niet alleen erkend voor zijn verlichtende en anti-aging kenmerken, maar ook de effecten van retinol stimuleert. 
  • 3% glucosamine: stimuleert de natuurlijke productie van hyaluronzuur
  • 2% vitamine E: een antioxidant die bekend staat om zijn werking tegen fotoveroudering.
  • Vitamine B3: een krachtige kalmerende werkstof die dus roodheid en reactiviteiten die door retinol kunnen worden veroorzaakt, vermindert. Maar het voorkomt ook de versnelde huidveroudering door suikers (glycatie)
  • En tot slot epidermale groeifactoren (1% EGF en 1% IGF), proteïnen die de celvernieuwing en herstelling in gang zetten.

Laatste nieuws

...
Alles wat je moet weten over Dermaroller: Onthul de schoonheid van je huid

De Dermaroller is een onmisbaar hulpmiddel voor schoonheid en huidverzorging geworden. Dit kleine instrument met micronaalden belooft opmerkelijke resultaten bij het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het stimuleren van de collageenproductie. Maar wat is een Dermaroller precies en hoe werkt het? In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van de Dermaroller in detail, kijken we naar de verschillende types, hun voordelen en gebruik, en de voordelen die ze voor je huid kunnen opleveren.

Lees meer
...
Zachte scrubs met fruitzuren: AHA's en BHA's begrijpen

Alpha-hydroxyzuren (AHA's) en bèta-hydroxyzuren (BHA's) zijn steeds populairdere ingrediënten voor huidverzorging en worden gewaardeerd om hun vermogen om de huid zachtjes te exfoliëren en de textuur en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Als je het verschil tussen de twee begrijpt en weet hoe je ze effectief in je huidverzorgingsroutine kunt opnemen, kan dat een aanzienlijk verschil maken in je zoektocht naar een gezonde, stralende huid.

Lees meer
...
De drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch

Exfoliëren is een essentieel onderdeel van elke huidverzorgingsroutine, bedoeld om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen voor een stralende, gladdere teint. Er zijn drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch. Elke methode biedt unieke voordelen en is geschikt voor verschillende huidtypes. Inzicht in deze exfoliatiemethoden kan je helpen de methode te kiezen die het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Lees meer