Alles wat je moet weten over Retinol: hét anti-huidverouderings ingrediënt

16 Sep 2020

Een slappere huid, fijne lijntjes of rimpels. Huidveroudering ligt nog steeds gevoelig als we spreken over gezichtsverzorging. Toch is er een ingrediënt die de tekenen van huidveroudering kan bestrijden en terugdraaien: retinol oftewel Vitamine A. Retinol wordt nog steeds beschouwd als één van de beste anti-huidverouderingsmiddelen. Vele onafhankelijke wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit ervan bewezen en dermatologen zweren bij de vitamine.
...

 

Retinol is een van de ingrediënten die in staat is de huid te herstellen, te helpen genezen en te regenereren. Ze is en blijft een must in de cosmetica omdat geen enkel ander actief ingrediënt zo'n complete werking heeft op de dermis en de epidermis. Retinol (Vitamine A) heeft het vermogen om de vernieuwing van de epidermale en dermale cellen (fibroblasten) te verbeteren door de collageensynthese en de actieve bestanddelen bijvoorbeeld, zoals hyaluronzuur of glucosamine te stimuleren. De molecule had enkele jaren een minder goede reputatie voor ze opnieuw aan populariteit won. Dit komt omdat de meest irriterende vorm van retinol,  isotretinoïnezuur, irriterend kan zijn op de gevoelige, droge en dunne huid bij overmatig gebruik. Tegenwoordig zijn er eigenschappen toegevoegd aan een formule met retinol om ze meer dragelijk te maken voor de huid, zonder dat dit een effect heeft op de effectiviteit. De effectiviteit van vitamine A wordt daarbij nog eens extra geaccentueerd in combinatie met vitamine C en vitamine B3,  die huidirritaties verminderen.

 

Huidveroudering voorkomen of genezen?

 

Er zijn 2 hoofdcategorieën van anti-huidverouderingsingstechnieken: huidveroudering voorkomen en huidveroudering genezen of behandelen. Antioxidanten zoals bakuchiol, vitamine E en vitamine C behoren tot de actieve bestanddelen die worden gebruikt voor preventie. De corrigerende bestanddelen zijn de bestanddelen die van nature in de huid zitten zoals peptiden en hyaluronzuur.  Zij zijn de enige die de celregeneratie, het herstel en de genezing in de dermis bevorderen. Weet u niet goed of u uw rimpels nu moet voorkomen of genezen? Kijk dan niet naar uw leeftijd maar naar de leeftijd van uw huid. Komt u veel in de zon, hebt u last van rimpels, fijne lijntjes of pigmentvlekken? Ga dan voor het laatste. Excessieve blootstelling aan zon is namelijk de voornaamste oorzaak van huidveroudering.

 

Een goed onderhouden huid die niet aan de zon wordt blootgesteld ziet er jonger uit en zal minder corrigerende werkstoffen nodig hebben. Toch zijn er  preventieve werkstoffen aanbevolen vanaf de leeftijd van 25 jaar. Vanaf de leeftijd van 35 tot 40 jaar zijn de corrigerende stoffen aangeraden voor zones zoals de oogcontouren, hals en décolleté. Wij raden aan crèmes op basis van retinol alleen 's avonds aan te brengen en dit 's morgens goed af te spoelen. Breng de volgende ochtend ook een crème aan met een zonnebescherming van factor 30 in de winter en 50 in de zomer.  Eigenlijk zou u ook zonder een product op te doen met vitamine A zonnebescherming moeten gebruiken om huidveroudering tegen te gaan.

 

 

Bakuchiol, het natuurlijk alternatief

Bakuchiol wordt gepromoot als een natuurlijk alternatief voor retinol. Het is een stof die van nature aanwezig is in de zaden en bladeren van de Psoralea corylifolia, een plant die in Azië groeit en de eigenschappen ervan zouden vergelijkbaar zijn met die van retinol als antioxidant. Ook bootst dit bestanddeel de celvernieuwing en collageenproductie na van vitamine A. De voordelen zijn dat het niet irriterend is en dat het veilig is voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het grote nadeel: het vermindert geen ouderdomsvlekken, terwijl dit net één van de belangrijkste eigenschappen is van retinol. Ook is het gebruik ervan op lange termijn niet gekend omdat het in de cosmetica pas sinds kort in formules wordt gebruikt. 

 

 

Kortom: retinol is een ultra-krachtige anti-huidverouderingscocktail. Wij hebben hét product die het bestanddeel helemaal tot zijn recht doet komen, namelijk de Active Repair. De Active Repair bevat:

 

  • 1% Retinol (Waarbij je de effecten kan zien vanaf een concentratie van 0,3%)
  • 1% Vitamine C: niet alleen erkend voor zijn verlichtende en anti-aging kenmerken, maar ook de effecten van retinol stimuleert. 
  • 3% glucosamine: stimuleert de natuurlijke productie van hyaluronzuur
  • 2% vitamine E: een antioxidant die bekend staat om zijn werking tegen fotoveroudering.
  • Vitamine B3: een krachtige ontstekingsremmende werkstof die dus roodheid en ontstekingen die door retinol kunnen worden veroorzaakt, vermindert. Maar het voorkomt ook de versnelde huidveroudering door suikers (glycatie)
  • En tot slot epidermale groeifactoren (1% EGF en 1% IGF), proteïnen die de celvernieuwing en herstelling in gang zetten.

Laatste nieuws

...
Selflove: 5 tips om er mooi uit te zien zonder make-up en je natuurlijke schoonheid te omarmen

De maand februari staat ook wel een beetje bekend als de maand van de liefde, in eerste instantie zul je denken aan de liefde voor een ander maar het is ook het ideale moment om meer selflove uit te oefenen, jezelf te verwennen en je natuurlijke schoonheid te omarmen. Dat begint natuurlijk bij je huid, toch zijn er nog tal van andere tips die ervoor zorgen dat je nog dat tikkeltje meer van je natuurlijke zelf gaat houden! Lees vooral tot op het einde om enkele beautytips te ontdekken die jou ook zonder make-up laten schitteren.

Lees meer
...
5 tips om jouw huid te resetten na de eindejaarsfeesten

Alle kerst en nieuwjaarsfeestjes zijn nu stilaan achter de rug, heb jij die periode ook veel make-up opgehad en merk je daar nu de eerste tekens van op je huid? Met deze 5 tips krijgt jouw huid weer een opkikker en kan je met frisse huid aan het nieuwe jaar beginnen!

Lees meer
...
Shop je kerstcadeaus in alle veiligheid met deze 3 tips

De maand december is aangebroken en kerst komt hierdoor steeds dichterbij! Ondanks dat het geen gewone kerst zal zijn, probeert iedereen zijn best te doen om het zo normaal te doen verlopen. Met deze Belgische, en dus lokale desinfecterende gel blijven jouw handen hygiënisch tijdens het kerstshoppen. Ben jij ook nog op zoek naar kerstcadeaus voor jouw bubbel maar ben je bang om cadeautjes te shoppen? Hier zijn drie tips om veilig kerst te shoppen, volgens de regels uiteraard!

Lees meer