Het overwinnen van het "zware benen" - effect tijdens de zomer: een complete gids

17 Aug 2023

Naarmate de zomerdagen langer worden, kan er soms een onaangenaam gevoel optreden. Ja, we hebben het over dit effect van "zware benen" die van een eenvoudige zomerwandeling een echte hindernisbaan kunnen maken. Maar wat veroorzaakt dit gevoel van zwaarte in onze benen tijdens periodes van hitte? Hoe kunnen we dit gevoel voorkomen en vooral hoe het te verlichten?
...

Wat is het "Heavy Legs" effect?

Voordat we tot de kern van de zaak komen, is het belangrijk om te begrijpen wat we bedoelen met 'zware benen'. Deze term verwijst naar een gevoel van zwaarte in de benen dat gepaard kan gaan met pijn, tintelingen en soms zelfs zwelling. Dit gevoel kan tijdelijk zijn of gedurende een langere periode aanhouden.

 

"Zware benen" is geen ziekte op zich, maar een symptoom dat verband kan houden met verschillende medische aandoeningen, waaronder problemen met de bloedcirculatie. Inderdaad, ons lichaam gebruikt de aderen om bloed van de benen naar het hart te brengen. Hitte, langdurige immobiliteit of bepaalde levensstijlgewoonten kunnen dit proces echter verstoren, wat leidt tot een opeenhoping van bloed in de onderste ledematen. Het is deze opeenhoping die dan het gevoel van zwaarte en ongemak veroorzaakt.

 

Maar waarom is dit gevoel van zware benen vooral in de zomer aanwezig?

 

De zomer doet ons denken aan  zon, strand en ontspanning. Maar voor sommigen kan deze periode ook gepaard gaan met "zware benen". Waarom is dat? De reden is simpel: warmte.

 

Als het warm is, probeert ons lichaam zijn interne temperatuur constant te houden. Het doet dit door de bloedvaten op het oppervlak van de huid te verwijden, om lichaamswarmte af te voeren. Dit proces, vaatverwijding genaamd, houdt het lichaam koel. Deze verwijding van bloedvaten kan echter leiden tot een toename van het bloedvolume in de benen en daarom het onaangename gevoel van "zware benen".

 

Daarnaast is uitdroging een andere belangrijke factor. Tijdens warme dagen zweten we meer, wat kan leiden tot uitdroging als we niet genoeg water drinken. Slechte hydratatie kan echter ook de bloedcirculatie beïnvloeden en het fenomeen van zware benen intensiveren.

 

Nu we een beter begrip hebben van wat er in de zomer in onze benen gebeurt, laten we eens kijken hoe we deze sensaties kunnen voorkomen en verlichten.

 

.

 

 

Welke praktische tips om zware benen in de zomer te voorkomen?

 

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het onaangename gevoel van zware benen tijdens de zomer te voorkomen. Hier zijn enkele van onze favoriete tips:

 

Blijf gehydrateerd: Het drinken van veel water is een van de eenvoudigste en meest effectieve dingen die je kunt doen om je bloedcirculatie te helpen. Dit komt omdat water helpt het bloed te verdunnen en de beweging ervan door het lichaam vergemakkelijkt. Probeer minstens 2 liter water per dag te drinken, vooral als het warm is.

 

Beweeg regelmatig: Oefening is een andere geweldige manier om de bloedcirculatie te stimuleren. Het is niet nodig om intensieve oefeningen te doen om voordelen te krijgen. Lichte activiteiten, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kunnen een groot verschil maken.

 

Til je benen op: Probeer bij het zitten of liggen je benen op te tillen. Dit helpt het bloed gemakkelijker terug te keren naar het hart en kan het gevoel van zwaarte te verminderen.

 

Vermijd overmatige hitte: Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven tijdens de heetste uren van de dag. Als je buiten moet zijn, vergeet dan niet om lichte kleding te dragen en jezelf te beschermen tegen de zon.

 

Draag compressiesokken: Compressiesokken kunnen de bloedcirculatie in de benen helpen verbeteren en het gevoel van zwaarte verminderen.

 

Deze preventieve maatregelen kunnen helpen, maar soms, ondanks je inspanningen, kun je dat "zware benen" -effect blijven voelen. Laten we nu eens kijken hoe je het op natuurlijke wijze kunt verlichten:

 

Koele douches: Een goede koele douche kan wonderen doen voor je benen. Koud water bevordert vasoconstrictie, wat helpt het gevoel van zwaarte te verlichten. Voor het beste effect richt je de straal koud water uit de douche op je benen, te beginnen met de voeten en langzaam de weg naar je dijen te werken.

 

Massages: Een zachte massage kan ook helpen het gevoel van zwaarte te verlichten. Gebruik je handen of een massageroller om de bloedsomloop in je benen te stimuleren. Je kunt ook essentiële oliën zoals cipres, jeneverbes of pepermunt gebruiken, die bekend staan om hun gunstige eigenschappen op de bloedsomloop.

 

Geneeskrachtige planten: Sommige planten staan bekend om hun gunstige effecten op de bloedcirculatie. Paardenkastanje, japanse notenboom of toverhazelaar kunnen bijvoorbeeld worden geconsumeerd in de vorm van kruidenthee of voedingssupplementen.

 

 Ademhalingsoefeningen: Diep ademhalen kan helpen om je spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Elke dag de tijd nemen om een paar diepe ademhalingsoefeningen te doen kan een groot verschil maken.

 

 

 

 Ademhalingsoefeningen: Diep ademhalen kan helpen!

 Om het 'zware benen' effect te verlichten, kunnen bepaalde actieve ingrediënten bijzonder heilzaam zijn:

 

Munt, met zijn verfrissende en verkwikkende werking, helpt het  om gevoelens van zwaarte en vermoeidheid te verlichten. Het geeft je benen een echte oppepper, vooral na een lange dag op de been.

 

Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende en opwekkende eigenschappen. Het bevordert de bloedsomloop en helpt zwellingen in de benen te verminderen.

 

Melkzuur wordt vaak geassocieerd met spiervermoeidheid, maar kan een heilzaam effect hebben op de huid als het plaatselijk wordt gebruikt.

Amandelolie is een uitstekende bron van antioxidanten en vitamine E die de huid voedt en hydrateert, waardoor de algehele gezondheid van je benen wordt verbeterd.

 

Ten slotte is L-Carnitine een aminozuur dat bekend staat om zijn rol in het vetmetabolisme. Het helpt het gevoel van vermoeidheid en zwaarte te verminderen, terwijl het een betere spierenergie bevordert.

 

Hyaluronzuur is een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is en bekend staat om zijn vermogen om water vast te houden. Het helpt de huid te hydrateren en de elasticiteit te behouden, wat kan bijdragen aan een betere vasculaire gezondheid en een vermindering van de symptomen van zware benen.

 

Glycolzuur, een soort alfahydroxyzuur (AHA), is een krachtige exfoliant die celvernieuwing bevordert en de huidtextuur verbetert. Het kan ook helpen de bloedcirculatie te verbeteren door dode huidcellen te verwijderen die de bloedstroom kunnen remmen.

 

Ten slotte zijn peptiden kleine eiwitten die verschillende gunstige effecten op de huid kunnen hebben. Bepaalde peptiden, zoals Pal-GHK en Pal-GQPR, staan bekend om hun vermogen om de productie van collageen en elastine te stimuleren, twee belangrijke componenten van een gezonde huid die de bloedcirculatie kunnen helpen verbeteren. Bovendien kunnen ze ook een verstevigend en tonifiërend effect op de huid hebben, wat kan helpen het gevoel van zwaarte in de benen te verminderen.

 

Zo kan de actuele toepassing van deze actieve ingrediënten, alleen of gecombineerd in crèmes of oliën, de symptomen van zware benen in de zomer effectief helpen verlichten.

 

Voedingssupplementen: een effectieve oplossing tegen zware benen in de zomer?"

 

Geconfronteerd met het ongemak van zware benen tijdens de zomer, kunnen voedingssupplementen op basis van johannesbrood, kolanoten, cichoreiwortel en groene thee een goede keuze zijn. Johannesbrood, rijk aan vezels en antioxidanten, bevordert een goede bloedcirculatie en helpt de oxidatie van cellen te bestrijden.

 

Kolanoot, bekend om zijn cafeïnegehalte, stimuleert de bloedsomloop en helpt het gevoel van zware benen te verminderen. Cichoreiwortel daarentegen is een bron van inuline, een soort vezel die de spijsvertering bevordert en de druk op aderen kan helpen verminderen.

 

Ten slotte helpt groene thee, rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, de gezondheid van de bloedvaten te versterken en de bloedsomloop te verbeteren. Voordat u deze voedingssupplementen in uw routine opneemt, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen om ervoor te zorgen dat ze geschikt voor u zijn. Met deze natuurlijke werkstoffen zal de zomer niet langer dezelfde impact op je benen hebben en kun je er licht van genieten.

 

Welke crème te kiezen om dit gevoel van zware benen te verlichten?

 

Celestetic voorkomt het gevoel van zware benen tijdens deze zomer dankzij de twee lichaamscrèmes met een hoge concentratie aan actieve ingrediënten.

 

Ultra Slim, een gladmakende, afslankende en drainerende crème voor het lichaam, vecht tegen het verschijnen van sinaasappelhuid en het gevoel van zware benen dankzij de vele actieve ingrediënten zoals munt, cafeïne, fijne olie of melkzuur.

 

Ultra Firm, een verstevigende crème voor het lichaam die direct inwerkt op gelokaliseerd vet, werkt effectief op het gevoel van zware benen dankzij de combinatie van actieve ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycolzuur of peptiden.

.

 

Welk voedingssupplement te kiezen om dit gevoel van zware benen te verlichten?

 

Naast een reeks effectieve crèmes om deze zomer op de beste manier te benaderen, ontwikkelt Celestetic een reeks voedingssupplementen op basis van druivendraf, guarana, kolanoten of groene thee die niet alleen het gewicht en de eetlust beheersen, maar ook dit gevoel van zwaarte in de benen tegengaan.

 

Dankzij de hoge toegevoegde waarde van het merk, met de missie om producten in perfecte concentraties te maken, is Weight Control uw beste bondgenoot voor deze zomer.

Om meer te weten te komen over andere onderwerpen, kom en ontdek de vele andere artikelen van onze blog! : https://celestetic.be/nl/blog/

Volg ons voor meer tips en trucs op Instagram en Facebook.

 

Laatste nieuws

...
LED fotobiomodulatie: een revolutie in huidverzorging

LED fotobiomodulatie is een belangrijke technologische vooruitgang in de huidverzorging en biedt niet-invasieve behandelingen voor verschillende dermatologische aandoeningen. Dit artikel gaat gedetailleerd in op deze revolutionaire technologie, de toepassingen, voordelen en nieuwste innovaties.

Lees meer
...
Trends: De beste "Beautiful Skin" werkstoffen voor koude periodes

Nu de winter eraan komt, heeft de huid de juiste verzorging nodig om de ontberingen van de kou tegen te gaan. Retinol, hyaluronzuur en fytomelatonine zijn enkele van de meest effectieve actieve ingrediënten die momenteel op de markt zijn. Deze ingrediënten, die bekend staan om hun antiverouderende, hydraterende en beschermende werking, zijn de ideale bondgenoten om de huid van je klanten gezond en stralend te houden bij koud weer.

Lees meer
...
Huid- en haarspecial: Zorg goed voor jezelf om er op je best uit te zien in de winter

De winter staat vaak synoniem voor besneeuwde landschappen, warme dranken en gezellige momenten bij het haardvuur. Dit koude seizoen is echter niet altijd vriendelijk voor onze huid en ons haar. De koude, ijzige wind en droge lucht kunnen ze dof, droog en gevoelig maken. Het is dus essentieel om goed voor jezelf te zorgen in de winter, om je huid stralend en natuurlijk zacht te houden.

Lees meer