09 Jan 2024

De voordelen van collageen voor de huid

In de steeds veranderende wereld van esthetica ligt de nadruk steeds meer op natuurlijke supplementen die de gezondheid en schoonheid van binnenuit verbeteren. Onder deze verborgen schatten valt collageen op als een belangrijk ingrediënt, vaak onderschat maar essentieel.
...

Wat is collageen?


Collageen is veel meer dan alleen een eiwit; het is het belangrijkste structurele bestanddeel van verschillende bindweefsels in het menselijk lichaam, waaronder huid, pezen, ligamenten en botten. Qua volume maakt het bijna 30% uit van alle eiwitten in het menselijk lichaam, waarmee het het meest voorkomende eiwit is. Samen met elastine en hyaluronzuur is het een van de 3 essentiële elementen voor de huid, waardoor deze soepel en sterk is.

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen echter af en kan het bestaande collageen niet langer worden onderhouden, waardoor we een uitrekking van de collageenvezels zien: de huid is minder dicht en minder vol, de weefsels verslappen en er ontstaan diepe rimpels.

Naar schatting neemt de collageensynthese na het 25e levensjaar elk jaar met 1% af en vanaf het 60e levensjaar is er bijna geen productie meer. Voedingssupplementen op basis van collageen helpen dit verlies te compenseren, waardoor de huid en gewrichten er jeugdig blijven uitzien.

De voordelen van collageen voor de huid


Naarmate de collageenproductie afneemt, verschijnen er tekenen van veroudering, zoals rimpels, verlies van stevigheid van de huid en gewrichtspijn. Daarnaast kan de verhoogde afbraak van collageen bijdragen aan problemen zoals artrose en osteoporose.

Het nemen van collageensupplementen kan deze verminderde productie helpen compenseren, door het lichaam te voorzien van de aminozuren die het nodig heeft om collageen aan te maken. Dit kan helpen om:

  1. De elasticiteit en hydratatie van de huid te verbeteren: studies hebben aangetoond dat het innemen van collageen het uiterlijk van de huid kan verbeteren, waardoor deze steviger en meer gehydrateerd wordt.
  2. Gewrichtspijn te verminderen: Collageen speelt een cruciale rol in het behoud van de integriteit van kraakbeen. Door het nemen van collageensupplementen hebben sommige mensen een vermindering van gewrichtspijn gemeld.
  3. Botten versterken: Collageen is een belangrijk bestanddeel van het botweefsel en het verlies ervan met de jaren kan bijdragen aan een verminderde botdichtheid. Studies suggereren dat collageensupplementen een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid van de botten.

Collageen en schoonheidsbehandelingen

Collageen speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de gezondheid en het uiterlijk van de huid, en sommige schoonheidsbehandelingen zijn speciaal ontworpen om de productie ervan te stimuleren. Hier zijn enkele behandelingen die de collageenproductie helpen stimuleren:

Radiofrequentie:

Radiofrequentie gebruikt energiegolven om de diepe lagen van de huid te verwarmen. Deze warmte stimuleert de collageenproductie, waardoor de huid strakker en steviger wordt. Radiofrequentie is effectief bij het behandelen van huidverslapping, het verminderen van rimpels en het verbeteren van gezichtscontouren.

Microneedling :

Bij microneedling worden kleine naaldjes gebruikt om microperforaties in de huid te maken. Dit oppervlakkige letsel activeert de natuurlijke genezingsreactie van het lichaam: verhoogde productie van collageen en elastine. Microneedling kan acnelittekens en rimpels verminderen en de textuur en stevigheid van de huid verbeteren.

Hydrodermabrasie :

Hydrodermabrasie combineert scrubben met het inbrengen van een hydraterend serum. Hoewel het de collageenproductie niet direct stimuleert, bereidt het de huid voor op een betere opname van voedingsstoffen en producten die de collageensynthese bevorderen. Het is ideaal om de huid te hydrateren, te revitaliseren en ontvankelijker te maken voor antiverouderingsbehandelingen.

HIFU (High Intensity Focused Ultrasound):

HIFU is een niet-invasieve techniek die ultrageluid gebruikt om de diepere lagen van de huid aan te pakken. Het genereert diepe warmte, waardoor de productie van collageen en elastine wordt gestimuleerd.

Deze behandeling is bijzonder effectief voor het liften van het gezicht en de hals en het verbeteren van de huidelasticiteit.

 Elk van deze behandelingen biedt een unieke benadering voor het stimuleren van de collageenproductie, wat bijdraagt aan een stevigere, gladdere en jonger uitziende huid. Als schoonheidsspecialisten kunnen deze behandelingen niet alleen de resultaten voor je klanten verbeteren, maar ook de aantrekkingskracht en waarde van je schoonheidsverzorging vergroten.

Keuze en kwaliteit van collageen

De kwaliteit van collageen is cruciaal voor de effectiviteit. Hier zijn een paar tips om het juiste product te kiezen:

  1. Bron en type: Er zijn verschillende soorten collageen, waarvan sommige effectiever zijn voor de huid dan andere. Om je klanten de beste resultaten te bieden, kies je voor producten met collageen type I en III uit de zee.
  2. Zuiverheid en samenstelling: Kies producten met weinig toevoegingen en conserveringsmiddelen. Een goede absorptie is essentieel, dus ga op zoek naar gehydrolyseerde formules met een laag moleculair gewicht.
  3. Vorm en concentratie: Drinkbaar collageen is de meest geconcentreerde vorm die op de markt verkrijgbaar is; gemiddeld komt 1 stick overeen met 10 capsules of tabletten voor een equivalente dosis collageen. De gemiddelde aanbevolen dosis is 5 tot 10 mg/dag.
  4. Certificeringen en reputatie: Kies merken met een goede reputatie die transparantie bieden over de herkomst van hun collageen en hun productieproces.

Laatste nieuws

...
Alles wat je moet weten over Dermaroller: Onthul de schoonheid van je huid

De Dermaroller is een onmisbaar hulpmiddel voor schoonheid en huidverzorging geworden. Dit kleine instrument met micronaalden belooft opmerkelijke resultaten bij het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het stimuleren van de collageenproductie. Maar wat is een Dermaroller precies en hoe werkt het? In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van de Dermaroller in detail, kijken we naar de verschillende types, hun voordelen en gebruik, en de voordelen die ze voor je huid kunnen opleveren.

Lees meer
...
Zachte scrubs met fruitzuren: AHA's en BHA's begrijpen

Alpha-hydroxyzuren (AHA's) en bèta-hydroxyzuren (BHA's) zijn steeds populairdere ingrediënten voor huidverzorging en worden gewaardeerd om hun vermogen om de huid zachtjes te exfoliëren en de textuur en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Als je het verschil tussen de twee begrijpt en weet hoe je ze effectief in je huidverzorgingsroutine kunt opnemen, kan dat een aanzienlijk verschil maken in je zoektocht naar een gezonde, stralende huid.

Lees meer
...
De drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch

Exfoliëren is een essentieel onderdeel van elke huidverzorgingsroutine, bedoeld om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen voor een stralende, gladdere teint. Er zijn drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch. Elke methode biedt unieke voordelen en is geschikt voor verschillende huidtypes. Inzicht in deze exfoliatiemethoden kan je helpen de methode te kiezen die het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Lees meer