19 Apr 2022

Fruitzuurpeeling: waarom is deze peeling doeltreffender dan een scrub met korrels?

Terwijl de scrub bestaat uit kleine schurende korreltjes die uw huid polijsten onder het effect van een gezichtsmassage, zullen de chemische en enzymatische peelings de dode huidcellen van uw huid oplossen dankzij zuren of vruchtenenzymen, zonder mechanische tussenkomst.
...

28 dagen is de duur van de vernieuwingscyclus van de huid. Tijdens deze cyclus zal de huid zich volledig regenereren door de dode en beschadigde cellen te verwijderen en plaats te maken voor nieuwe, jongere en gezondere cellen. Naarmate we ouder worden, duurt dit vernieuwingsproces echter langer en is het minder doeltreffend. Het is dus een echte aanrader om uw huid een oppepper te geven!

De oplossing: een scrub voor thuis! Een heldere teint, een gladdere huid met meer zuurstof, een verfijnde huidtextuur, een anti-vlekwerking en een anti-verouderingseffect: door de toplaag van uw huid te verwijderen met een exfoliant wordt uw gezicht aanzienlijk verjongd voor een langdurige gezonde gloed. Bovendien, als u gewend bent dagelijks anti-verouderingsproducten aan te brengen, zal de exfoliatiestap ervoor zorgen dat uw huidverzorgingsproducten doeltreffender worden en beter doordringen.

Snel, pijnloos, zuinig en doeltreffend: scrubben heeft veel voordelen, maar er zijn ook veel verschillende technieken om uit te kiezen, afhankelijk van uw huidtype.

Wat is het verschil tussen een peeling en een scrub?

Terwijl de scrub bestaat uit kleine schurende korreltjes die uw huid polijsten onder het effect van een gezichtsmassage, zullen de chemische en enzymatische peelings de dode huidcellen van uw huid oplossen dankzij zuren of vruchtenenzymen, zonder mechanische tussenkomst.

A. Mechanische scrubs

De peeling is een mechanische (ook fysieke) peelingtechniek, omdat de doeltreffendheid van de behandeling voortkomt uit de draaiende bewegingen die op het gezicht worden gemaakt. Door uw gezicht te masseren met een schurend materiaal, zoals zout, suiker of gemalen vruchtenpitten, activeert u uw bloedsomloop en verwijdert u dode huidcellen uit de bovenste laag van uw huid.

Het nadeel van exfoliëren is dat het de huidbarrière hevig beschadigt. Omdat de peeling handmatig wordt uitgevoerd, moet deze zachtjes worden uitgevoerd om de opperhuid niet te beschadigen. Het wordt dus sterk afgeraden scrubs op het gezicht aan te brengen, maar alleen op het lichaam, omdat de korrels zeer irriterend zijn en, door te sterk over uw huid te wrijven, reacties kunnen verergeren, littekens kunnen opengaan of zelfs ontstaan.

Om uw huid niet te beschadigen met schurende en irriterende stoffen, pleiten wetenschappers en dermatologen nu voor een zachtere en meer doeltreffende oplossing: chemische of enzymatische peelings.

B. Chemische of enzymatische peelings

Terwijl de doeltreffendheid van scrubs berust op beweging en wrijven, werken chemische en enzympeelings op uw huid door de unieke werking van een fruitzuur of een enzym.

Het aanbrengen van dit product op uw huid zal de dode cellen op uw gezicht op natuurlijke wijze oplossen door de bovenste laag van uw huid te verwijderen, zonder enige korrel of mechanische actie. In tegenstelling tot scrubs die alleen aan de oppervlakte van de huid werken, dringen peelings diep in de huid door en verminderen rimpels, puistjes en pukkeltjes door de celvernieuwing te stimuleren en de collageen- en elastineproductie van uw huid te stimuleren.

Het woord 'chemisch' doet u misschien ineenkrimpen, maar in werkelijkheid zijn deze peelings gemaakt van natuurlijke fruitzuren. Deze onderscheiden zich van enzymatische schillen, die afkomstig zijn van enzymatische vruchten zoals ananas, papaya, pompoen en paddestoelen.

Ons advies: omdat u uw huid vernieuwt, zal ze gevoelig zijn voor de zonnestralen. Als u in de zomer een peeling doet, gebruik dan altijd een zonnecrème met een beschermingsfactor van SPF50. Kies voor peelings in de winter en stel uw huid daarna niet bloot aan de zon. Voor een maximale doeltreffendheid kiest u peelings voor 's nachts, zodat ze de tijd hebben om diep in te werken en u 's morgens een nieuwe huid geven!

 

Hoe werkt een fruitzuurpeeling?

Fruitzuren, ook bekend als AHA's (Alpha-Hydroxy-Acids), zijn krachtige natuurlijke exfolianten die in cosmetica worden gebruikt vanwege hun ongelooflijke voordelen voor de huid. Door in te werken op de hoornlaag van de huid, verwijderen ze onzuiverheden en dode huid van uw gezicht en zorgen ze ervoor dat uw huid beter ademt en sneller regenereert. Uw huid zal zichtbaar fijner, egaler en zachter zijn. Deze fruitzuren, zoals citroen, sinaasappel, appel of druif, stimuleren niet alleen de celvernieuwing, maar zijn ook niet schadelijk voor uw huid en zijn ook niet giftig of allergeen. AHA's staan ook bekend als antioxidanten die de strijd aanbinden met vrije radicalen (vervuiling, tabak, zon, stress,...) die de veroudering van uw huid versnellen.

Hier zijn alle voordelen van fruitzuren voor uw huid:

  • Bevordert celvernieuwing door het verwijderen van de bovenste huidlaag.
  • Laat uw gezicht weer stralen door in de lagen van uw huid door te dringen.
  • Verminder littekens
  • Vermindert fijne lijntjes door de aanmaak van collageen te stimuleren
  • Egaliseert de huidskleur en vervaagt vlekken
  • Versterkt de poriën voor een fijnere huidtextuur
  • Vergroot de elasticiteit en hydratatie van de huid

De Active Peel nachtcrème, die werd uitgeroepen tot "Beste Belgische Product" op de Belgian Beauty Awards, combineert alle beste fruitzuren om zich te ontdoen van uw oneffenheden terwijl u slaapt en u een jeugdige, stralende en zachte uitstraling te geven. De werking tegen vlekken en rimpels is te danken aan de ingrediënten:

  • Amandelzuur: dit zuur, afkomstig van bittere amandelen, met een vrij grote molecuulgrootte, dringt zachtjes in de huid, zonder roodheid of irritatie achter te laten. Bittere amandel zal de huid exfoliëren en uw onvolkomenheden verwijderen.
  • Salicylzuur: dit zuur, dat wordt gewonnen uit de schors van de wilgenboom heeft, reinigt de huid diep en verwijdert mee-eters door onzuiverheden op te lossen.
  • Glucosamine: dit koolhydraat stimuleert de natuurlijke productie van hyaluronzuur dat de huid voller maakt en weer hydrateert.

 

Welk fruitzuur kiezen voor welk huidtype?

Fruitzuren (AHA's) zijn onderverdeeld in verschillende subcategorieën van zuren die op verschillende problemen werken en geschikt zijn voor verschillende huidtypes. Hoe kleiner het zuurmolecuul, hoe beter het in de huid kan doordringen, en hoe dikker het is, hoe minder irriterend het is.

Oudere huid :

  • Glycolzuur komt voornamelijk uit suikerriet of suikerbieten en is een krachtig anti-verouderingsmiddel. Dankzij de geringe omvang van de molecule kan deze diep in de huidlagen doordringen om aan de basis van rimpels in te werken en deze glad te strijken.
  • Appelzuur, waarvan bekend is dat het vermoeidheid bestrijdt, zit vooral in appels en aardbeien en helpt de huid gladder te maken en fijne lijntjes te verminderen door de elasticiteit van de huid te herstellen. Het is dus de beste bondgenoot voor de rijpere huid!

Vette huid en huid met imperfecties:

  • Salicylzuur (BHA), dat aanwezig is in druiven, pruimen of abrikozen, wordt aanbevolen voor de vette en acnegevoelige huid dankzij zijn zuiverende, reinigende werking.
  • Het citroenzuur in citrusvruchten is rijk aan antioxidanten en vitamine C. Dit zuur, dat vochtinbrengend en verhelderend is, heeft ook adstringerende eigenschappen die de poriën van de huid vernauwen, waardoor het ideaal is voor mensen met een vette huid.

Normale en gemengde huid:

  • Het melkzuur dat aanwezig is in melk, maar ook in appels en bosbessen, zal de normale en gemengde huid hydrateren en doen stralen.
  • Amandelzuur is een zuur uit bittere amandelen dat een sterk exfoliërende en antibacteriële werking heeft en geschikt is voor alle huidtypes, vooral die met onvolkomenheden.

 

Wetenschappelijke referenties :

Pelletier-Louis, M-L. "Peelings chimiques et prise en charge du vieillissement cutané." Annales de Chirurgie Plastique Esthétique. Vol. 62. No. 5. Elsevier Masson, 2017. Source

Clark, Eileen, and Lawrence Scerri. "Superficial and medium-depth chemical peels." Clinics in dermatology 26.2 (2008): 209-218. Source

Zakopoulou, N., and G. Kontochristopoulos. "Superficial chemical peels." Journal of cosmetic dermatology 5.3 (2006): 246-253. Source

Obagi, Suzan. Procedures in Cosmetic Dermatology Series: Chemical Peels EBook. Elsevier Health Sciences, 2020. Source

Babilas, Philipp, Ulrich Knie, and Christoph Abels. "Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids." JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 10.7 (2012): 488-491.  Source

Tang, Sheau-Chung, and Jen-Hung Yang. "Dual effects of alpha-hydroxy acids on the skin." Molecules 23.4 (2018): 863. Source

Wójcik, Aneta, Marlena Kubiak, and Helena Rotsztejn. "Influence of azelaic and mandelic acid peels on sebum secretion in ageing women." Advances in Dermatology and Allergology/Postȩpy Dermatologii I Alergologii 30.3 (2013): 140. Source

Arif, Tasleem. "Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review." Clinical, cosmetic and investigational dermatology 8 (2015): 455. Source

Sharad, Jaishree. "Glycolic acid peel therapy–a current review." Clinical, cosmetic and investigational dermatology 6 (2013): 281. Source

Chen, Xiaomei, et al. "Chemical peels for acne vulgaris: a systematic review of randomised controlled trials." BMJ open 8.4 (2018): e019607. Source

Garg, Vijay Kumar, Surabhi Sinha, and Rashmi Sarkar. "Glycolic acid peels versus salicylic–mandelic acid peels in active acne vulgaris and post‐acne scarring and hyperpigmentation: a comparative study." Dermatologic Surgery 35.1 (2009): 59-65. Source

Abd Alsaheb, Ramzi A., et al. "Lactic acid applications in pharmaceutical and cosmeceutical industries." Journal of Chemical and Pharmaceutical Research 7.10 (2015): 729-735. Source

Laatste nieuws

...
Alles wat je moet weten over Dermaroller: Onthul de schoonheid van je huid

De Dermaroller is een onmisbaar hulpmiddel voor schoonheid en huidverzorging geworden. Dit kleine instrument met micronaalden belooft opmerkelijke resultaten bij het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het stimuleren van de collageenproductie. Maar wat is een Dermaroller precies en hoe werkt het? In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van de Dermaroller in detail, kijken we naar de verschillende types, hun voordelen en gebruik, en de voordelen die ze voor je huid kunnen opleveren.

Lees meer
...
Zachte scrubs met fruitzuren: AHA's en BHA's begrijpen

Alpha-hydroxyzuren (AHA's) en bèta-hydroxyzuren (BHA's) zijn steeds populairdere ingrediënten voor huidverzorging en worden gewaardeerd om hun vermogen om de huid zachtjes te exfoliëren en de textuur en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Als je het verschil tussen de twee begrijpt en weet hoe je ze effectief in je huidverzorgingsroutine kunt opnemen, kan dat een aanzienlijk verschil maken in je zoektocht naar een gezonde, stralende huid.

Lees meer
...
De drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch

Exfoliëren is een essentieel onderdeel van elke huidverzorgingsroutine, bedoeld om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen voor een stralende, gladdere teint. Er zijn drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch. Elke methode biedt unieke voordelen en is geschikt voor verschillende huidtypes. Inzicht in deze exfoliatiemethoden kan je helpen de methode te kiezen die het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Lees meer