Het belang van een goede huidreiniging + een overzicht van alle gezichtsreinigers!

24 Sep 2021

De reiniging van het gelaat is vaak een stap in het huidverzorgingsroutine waarvan het belang over het hoofd wordt gezien. Nochtans is het de basis bij het verkrijgen van een mooie huid. Lees alles over het belang van een goede gezichtsreiniging, welke verschillende opties er zijnen hoe men het gelaat precies reinigt.
...

Het gelaat reinigen, het zou dé eerste stap moeten zijn van jouw avond- en ochtendroutine. Toch wordt dit vaak over het hoofd gezien bij de meeste vrouwen. En dat is opvallend, aangezien het negatieve effect van een slechte huidreiniging werd aangetoond in verschillende studies.

Door de ophoping van dode huidcellen, talg, luchtvervuiling en bacteriën verstoppen de huid en tast ze aan. Het resultaat? De huid verouderd sneller, is dof, ruw en heeft sneller last van puistjes en zwarte puntjes. Daarom is het van belang de huid zowel ’s ochtends als ’s avonds grondig te reinigen. Hoewel het vanzelfsprekend lijkt de huid ’s avonds te reinigen om make-up resten, talg en zweet weg te spoelen, zien de meeste personen het belang niet van een goede ochtend reiniging.

En dat is jammer, want ook ’s nachts hopen zich een heleboel talg, zweet en bacteriën op op de huid. Een ochtendreiniging zorgt dan voor een fris gelaat, waardoor de producten die je nadien aanbrengt beter worden opgenomen.

Waarom is het gelaat reinigen nu zo belangrijk?

Allereerst vergemakkelijkt reinigen het verwijderen van vuil, olie en andere ongewenste onzuiverheden. Gedurende de dag wordt de huid van het gezicht voortdurend bedekt met bacteriën, virussen, vuil en oude (dode) huidcellen. Reinigen verwijdert deze ophopingen en zorgt voor een fris gezicht voor andere huidverzorgingsproducten die daarna volgen.

Om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, produceert de huid talg. Hoewel talg bevorderlijk is voor de huid, kan het zich vermengen met bacteriën. Dit kan leiden tot vergrote poriën en een verstopping van de huidfollikels, wat leidt tot ontstekingen en dus acne. Daarnaast resulteert het ook in een doffe, ruwe teint. Een reiniging zorgt er dus voor dat we dat mooie huidje behouden.

Daarnaast is het de beste manier om je huid voor te bereiden op andere huidverzorgingsproducten. Verstopte poriën kunnen niet alleen puistjes veroorzaken, maar ook de opname van jouw skincare producten belemmeren. Dagelijks reinigen helpt je poriën te zuiveren en zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten in je moisturizers en serums in de diepere lagen van de huid kunnen doordringen.

Tenslotte helpt een goede reiniging de pH-waarde van de huid onder controle te houden, waardoor voldoende vocht en producten worden vastgehouden.

Een overzicht van de verschillende gelaatsreinigers

Micellair water

Een micellair water is een milde reiniging die bestaat uit een vloeistof en waarmee gemakkelijk make-up en vuilresten van het gezicht verwijdert kunnen worden. Wat is een micellair water precies? Een micellair water heeft een vloeibare consistentie en bevat als het ware microscopische zeepbelletjes, oftewel micellen die make-up en vuil als magneten aantrekken. Het is die “magnetische” functie die de huid reinigt. Deze reiniger is mild en hoeft niet afgespoeld te worden.

Reinigingsmelk

De reinigingsmelk oftewel de melkachtige reiniger is ook een reiniger die je op een (herbruikbaar) wattenschijfje aanbrengt en zo alle onzuiverheden van het gelaat verwijdert. Deze manier van reiniging is extreem mild, verzorgend en geeft de huid ook extra hydratatie. Dat maakt ze ideaal voor de droge en gevoelige huidtypes.

Maar ook tijdens de winter kan ze gebruikt worden wanneer de huid nood heeft aan extra hydratatie. Deze gezichtsreiniger hoeft in principe niet afgespoeld te worden.

Reinigingsmousse

De reinigingsmousse is ook een snelle en efficiënte manier om het gelaat te reinigen. Bij deze reiniging voelt het gelaat fris aan aangezien er geen residu van bijvoorbeeld een micellair water of reinigingsmelk op het gelaat achterblijft. Dit type cleanser is ideaal voor de normale- tot acnegevoelige huid.

Reiniger op oliebasis

Vervolgens is er de reiniger op oliebasis. Ook deze reiniger is perfect voor de iets drogere huid. Het lost daarbij ook water-proef make-up op.

Reinigingsbalsem

De reinigingsbalsem wordt ook wel een cleansingbalm genoemd. Ook zij is op oliebasis maar wordt net wat anders gebruikt. Een reinigingsbalsem wordt aangebracht op het gelaat en enkele minuten ingemasseert. Vaak veranderd ze dan in een melkachtige consistentie. Het grove deel van make-up lost zo op, hierna moet men de balsem afspoelen met lauw water.

Bij het gebruik van een reinigingsbalsem volgt er vaak een tweede stap, de huid namelijk nog eens reinigen met een face wash of reinigingsmousse.

Dit proces heet “double cleansing” oftewel dubbele reiniging. Bij de eerste stap wordt alle make-up opgelost, en bij de tweede stap wordt de huid helemaal zuiver gemaakt. Dit maakt een gelaatsreiniging zacht zonder vet te worden én efficiënt, aangezien make-up en vuil helaas niet verwijdert zijn na één keer reinigen.

Reinigingsgel

De reinigingsgel heeft zoals de naam het zegt een gelachtige consistentie en zit boordenvol hydraterende, maar tegelijkertijd ook zuiverende ingrediënten voor de huid. Dat maakt ze een ideale reiniger voor de normale- tot zelf acnegevoelige huid.

Reinigingscrème

Crèmereinigers hebben een rijke formule en zitten boordevol hydraterende eigenschappen. Ze schuimen ook niet veel en nemen de natuurlijke oliën van de huid niet weg, zodat je huid niet droog aanvoelt. Ze hebben echter de neiging een romige textuur achter te laten die verstopping kan veroorzaken. Het zijn geweldige make-up removers en ze kunnen ook helpen om de talgafscheiding onder controle te houden.

Reiniger op basis van klei

Deze reinigers hebben een zuiverende werking en zijn ultra efficiënt voor de acnegevoelige huid. De droge- tot normale huid die deze soort reiniger gebruiken kunnen naderhand last hebben van een trekkerige en drogere huid. Wie hiervan last heeft weet dan dat ze te agressief is voor hun huidtype.

Reiniger in poedervorm

Poederreinigers worden een beetje romig of schuimig wanneer ze in contact komen met water. De consistentie kun je bepalen aan de hand van de hoeveelheid water waarmee je ze mengt.

Ze zijn zeer geconcentreerd en goed voor het verwijderen van make-up en voor een diepe reiniging van het gezicht.

Reiniger in zeepvorm

Terwijl lichaamszepen veel agressieve ingrediënten bevatten die de huid kunnen aantasten, zijn de zepen die ontwikkeld werden voor het gelaat dat helemaal veilig.

Gezichtszepen bevatten meer vochtinbrengende ingrediënten die de huid voeden en de pH-waarde in balans brengen.

Laatste nieuws

...
Hoe bereidt u uw huid voor op de zon?

De mooie dagen zijn terug! Om een gelijkmatige teint en een perfecte bruining te bevorderen, en om UV-schade zoals vlekken te voorkomen. Bereid uw huid op een intelligente manier voor op de zon. Hoe? Hier zijn wat tips.

Lees meer
...
Exclusief aanbod: Uw zonnecrème 50+ gratis !

Gedurende de hele maanden mei en juni wordt de nieuwe anti-aging zonnecrème met een van SPF 50+ van Celestetic u gratis aangeboden bij elke bestelling van 85 euro en meer. Geniet ervan !

Lees meer
...
Fruitzuurpeeling: waarom is deze peeling doeltreffender dan een scrub met korrels?

Terwijl de scrub bestaat uit kleine schurende korreltjes die uw huid polijsten onder het effect van een gezichtsmassage, zullen de chemische en enzymatische peelings de dode huidcellen van uw huid oplossen dankzij zuren of vruchtenenzymen, zonder mechanische tussenkomst.

Lees meer