04 Apr 2024

Zachte scrubs met fruitzuren: AHA's en BHA's begrijpen

Alpha-hydroxyzuren (AHA's) en bèta-hydroxyzuren (BHA's) zijn steeds populairdere ingrediënten voor huidverzorging en worden gewaardeerd om hun vermogen om de huid zachtjes te exfoliëren en de textuur en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Als je het verschil tussen de twee begrijpt en weet hoe je ze effectief in je huidverzorgingsroutine kunt opnemen, kan dat een aanzienlijk verschil maken in je zoektocht naar een gezonde, stralende huid.
...

AHA's en BHA's:

AHA's en BHA's zijn chemische exfolianten afkomstig van fruit en andere natuurlijke bronnen. Ze lossen de verbindingen tussen dode huidcellen op, bevorderen de celvernieuwing en onthullen een gladdere, stralende huid eronder. Maar ondanks hun vergelijkbare doel, zijn er fundamentele verschillen in hun chemische structuur en hoe ze werken.

AHA's (alfahydroxyzuren):

AHA's zijn in water oplosbare zuren die afkomstig zijn van fruit zoals citrusvruchten, appels en bessen. De meest voorkomende soorten AHA zijn glycolzuur (uit suikerriet), melkzuur (uit melk) en mandelzuur (uit bittere amandelen). AHA's werken voornamelijk door de buitenste laag van de huid te exfoliëren, wat fijne lijntjes, pigmentvlekken en hyperpigmentatie kan helpen verminderen. Ze staan er ook om bekend dat ze de collageenproductie bevorderen, waardoor de elasticiteit van de huid verbetert.

BHA (Beta Hydroxy Acids):

BHA wordt aan de andere kant voornamelijk vertegenwoordigd door salicylzuur, dat afkomstig is van wilgenbast. In tegenstelling tot AHA's is BHA vetoplosbaar, wat betekent dat het de poriën van de huid kan binnendringen. Dit maakt het een ideale keuze voor de huid die gevoelig is voor acne en mee-eters, omdat het helpt de poriën te ontstoppen en ontstekingen te verminderen. Bovendien heeft BHA ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het een verstandige keuze is voor de gevoelige huid die snel rood wordt.

Overeenkomsten en verschillen tussen AHA en BHA:

Hoewel AHA's en BHA's hetzelfde doel hebben, namelijk exfoliëren en de huidtextuur verbeteren, liggen hun verschillen voornamelijk in hun chemische structuur en eigenschappen. AHA's werken voornamelijk aan de oppervlakte, terwijl BHA's de poriën kunnen binnendringen, waardoor ze de voorkeur genieten voor de acnegevoelige huid. Daarnaast hebben AHA's vaak de voorkeur om de tekenen van huidveroudering te behandelen, terwijl BHA effectiever is in het bestrijden van overtollig talg en puistjes.

AHA's en BHA's opnemen in je huidverzorgingsroutine :

AHA's of BHA's kunnen op verschillende manieren in je huidverzorgingsroutine worden opgenomen. Toners, serums en crèmes met deze ingrediënten zijn algemeen verkrijgbaar op de markt. Het is raadzaam om te beginnen met lagere concentraties, vooral als je huid niet gewend is aan deze ingrediënten, en de intensiteit na verloop van tijd geleidelijk te verhogen. Producten met AHA's of BHA's worden meestal 's avonds aangebracht, gevolgd door een vochtinbrengende crème om de huid gehydrateerd te houden.

AHA's en BHA's combineren met andere actieve ingrediënten:

AHA's en BHA's kunnen worden gecombineerd met andere actieve ingrediënten om hun voordelen voor de huid te maximaliseren. AHA's kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd met antioxidanten zoals vitamine C om de afweer van de huid tegen schade door vrije radicalen te versterken. Op dezelfde manier kan BHA worden gebruikt in combinatie met verzachtende ingrediënten zoals aloë vera of panthenol om ontstekingen te kalmeren en roodheid te verminderen.

Concluderend bieden zachte exfolianten op basis van AHA en BHA een effectieve oplossing voor het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van onvolkomenheden en het bevorderen van een stralende teint. Door de verschillen tussen deze twee soorten fruitzuren te begrijpen en ze oordeelkundig in je huidverzorgingsroutine op te nemen, kun je zichtbare, blijvende resultaten bereiken voor een gezonde, evenwichtige huid.

Active Peel, onze herstellende en gladmakende nachtpeeling met mandelzuur (AHA) en salicylzuur (BHA)

De zachte peeling van celestetic, verkozen tot "Beste Belgische product" op de Belgian Beauty Awards 2020, verwijdert 's nachts dode huidcellen, onzuiverheden en mee-eters en maakt de huid gladder en steviger dankzij effectieve ingrediënten zoals mandelzuur, salicylzuur en glucosamine.

Laatste nieuws

...
Bereid je huid voor op de zomer: Een complete gids voor gezicht en lichaam

De komst van de zomer luidt vaak een verhoogde blootstelling aan de zon en meer buitenactiviteiten in. Om optimaal van de zomer te kunnen genieten en tegelijkertijd de gezondheid en schoonheid van je huid te behouden, is het essentieel om je huid goed voor te bereiden. In dit artikel bekijken we hoe belangrijk het is om je huid voor te bereiden op de zomer, waarbij we ons richten op zowel je gezicht als je lichaam. We kijken naar de belangrijkste actieve ingrediënten waarop je je moet richten en geven praktische tips voor een effectieve voorbereidingsroutine.

Lees meer
...
Waarom en hoe moet je je huid beschermen tegen de zon? De complete gids!

Je huid beschermen tegen de zon is veel meer dan een eenvoudige aanbeveling. Het is essentieel om onze huid het hele jaar door gezond en jong te houden. In dit artikel gaan we dieper in op waarom het cruciaal is om je huid tegen de zon te beschermen en wat de beste manieren zijn om dit effectief te doen.

Lees meer
...
De juiste zonnecrème kiezen? Ja, maar hoe?

Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is een essentiële stap in het beschermen van onze huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Met zo veel opties op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke het beste is voor onze behoeften. In dit artikel gaan we dieper in op de criteria voor het kiezen van een effectieve zonnebrandcrème en op de belangrijkste actieve ingrediënten waar je op moet letten voor optimale bescherming.

Lees meer