17 Aug 2023

Alles over exfoliatie en de voordelen voor de huid

Celvernieuwing is een natuurlijk proces waarbij onze huid zichzelf voortdurend regenereert om gezond en jeugdig te blijven. Het proces begint in de diepste laag van de huid, de dermis, waar voortdurend nieuwe huidcellen worden geproduceerd. Deze nieuwe cellen beginnen dan te verplaatsen naar het oppervlak van de huid. Terwijl ze bewegen, transformeren ze en worden ze geleidelijk keratinocyten, de meest voorkomende cellen van de opperhuid, de bovenste laag van de huid. Eenmaal aan de oppervlakte zijn deze cellen dood en klaar om te worden geëxfolieerd. Dit natuurlijke exfoliatieproces staat bekend als desquamatie. Dit is waar peeling kan helpen, het verwijderen van die dode cellen van het oppervlak van de huid om de nieuwe cellen eronder te onthullen.
...

Wat is exfoliatie en wat zijn de voordelen?  

 

Exfoliatie is een essentiële stap in het behoud van een gezonde en stralende huid. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen die zich kunnen ophopen op het oppervlak van de opperhuid, waardoor de teint dof wordt en het verschijnen van verstopte poriën en vlekken wordt bevorderd.  

 

Door deze cellen te verwijderen, stimuleert exfoliatie de celvernieuwing, waardoor nieuwe huidcellen kunnen regenereren en zo een helderdere en egalere teint kunnen onthullen. Bovendien verbetert het de effectiviteit van huidverzorgingsproducten door een betere penetratie van deze mogelijk te maken. Inderdaad, een goed geëxfolieerde huid absorbeert serums, oliën en moisturizers beter, waardoor hun voordelen worden gemaximaliseerd.  

 

Bovendien kan exfoliatie de bloedcirculatie stimuleren, wat de oxygenatie en voeding van de huid bevordert, waardoor deze er gezonder en stralender uitziet. Ten slotte, door het oppervlak van de huid glad te maken, kan exfoliatie ook helpen het uiterlijk van fijne lijntjes en littekens te verminderen. 

 

Wat zijn de verschillende soorten exfoliatie?  

  1. Mechanische exfoliatie van de huid 

 

Mechanische exfoliatie is een proces waarbij dode huidcellen fysiek worden verwijderd door te wrijven. Dit wordt meestal gedaan met behulp van exfoliërende producten die ruwe deeltjes bevatten, zoals suiker, zout of microplastic, of met behulp van exfoliërende hulpmiddelen, zoals gezichtsborstels, sponzen of exfoliërende handschoenen. Het proces helpt de huid glad te maken, onzuiverheden en dode cellen te verwijderen, wat de celvernieuwing bevordert en de huid fris en stralend achterlaat. Te agressieve mechanische exfoliatie kan echter huidirritatie en gevoeligheid veroorzaken. 

 

   

2. Chemische exfoliatie van de huid 

 

Chemische exfoliatie, aan de andere kant, gebruikt chemicaliën om dode huidcellen op te lossen. Deze chemicaliën, vaak alfahydroxyzuren (zoals glycolzuur of melkzuur) of bètahydroxyzuren (zoals salicylzuur), komen de huid binnen om de bindingen tussen cellen af te breken, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden geëlimineerd. Chemische exfoliatie kan zich richten op diepere lagen van de huid, waardoor het bijzonder effectief is bij de behandeling van huidproblemen zoals acne, littekens, pigmentvlekken en tekenen van veroudering. 

 

Welke soorten exfoliatie voor welke huidtypes? 

 

Het belangrijkste verschil tussen mechanische exfoliatie en chemische exfoliatie is de methode om dode huidcellen te verwijderen. Mechanische exfoliatie is afhankelijk van een fysieke actie om deze cellen te verwijderen, wat meer geschikt kan zijn voor een jongere of minder gevoelige huid. Aan de andere kant gebruikt chemische exfoliatie chemicaliën om dode cellen los te maken en te verwijderen, wat effectiever kan zijn bij de behandeling van specifieke huidproblemen en het meest geschikt is voor de rijpere huid of ernstigere huidproblemen. Chemische exfoliatie kan echter soms irritatie veroorzaken bij sommige mensen, vooral bij mensen met een gevoelige huid. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van exfoliatie voor de huid?  

 

Voor mechanische exfoliatie 

 

Voordelen van mechanische exfoliatie: 

 

  • Onmiddellijke verwijdering van dode cellen: Mechanische exfoliatie geeft onmiddellijke resultaten, omdat het dode huidcellen fysiek verwijdert. 
  • Geschikt voor de normale tot vette huid: Deze methode kan vooral effectief zijn voor mensen met een normale tot vette huid, omdat het kan helpen de huid te ontdoen van overtollig talg.  
  • Stimuleert de bloedcirculatie: De wrijving veroorzaakt door mechanische exfoliatie kan de bloedcirculatie stimuleren, wat de uitstraling van de huid kan verbeteren.  

 

Nadelen van mechanische exfoliatie: 

 

  • Misschien te agressief: als het te vaak wordt uitgevoerd of met producten of hulpmiddelen die te ruw zijn, kan mechanische exfoliatie de huid irriteren, roodheid veroorzaken en zelfs leiden tot microlaesies van de huid. 
  • Minder effectief op probleemhuid: Deze methode kan minder effectief zijn bij de behandeling van diepere huidproblemen, zoals acnelittekens of pigmentvlekken, die mogelijk diepere exfoliatie vereisen. 
  • Niet geschikt voor de gevoelige huid: Mensen met een gevoelige huid of een huidaandoening zoals rosacea of eczeem moeten mechanische exfoliatie vermijden, omdat dit hun toestand kan verergeren 

 

Ultra scrub exfoliator is de ideale mechanische exfoliant! Het is rijk aan actieve vetverbrandende ingrediënten en circulatiestimulatoren (28%). Het bestaat uit baobabzaden die rijk zijn aan omega-3-vetzuren die de huid zachtjes exfoliëren en glad maken. Het hydrateert, voorkomt waterverlies van de huid, verzacht het en verbetert de elasticiteit. Deze exfoliërende zaden zijn, naast ecologisch ook biologisch afbreekbaar!  

 

Voor een chemische exfoliatie 

 

Voordelen van chemische exfoliatie: 

 

  • Gerichte behandeling: Chemische exfoliatie kan specifieke huidproblemen behandelen, zoals acne, ouderdomsvlekken, littekens en tekenen van veroudering, gericht op de diepere lagen van de huid. 
  • Geschikt voor alle huidtypes: Chemische exfolianten zijn verkrijgbaar in verschillende formules die kunnen worden aangepast aan verschillende huidtypes, waaronder de gevoelige huid. 
  • Kan de absorptie van huidverzorgingsproducten verbeteren: Door dode huidcellen te verwijderen, kan chemische exfoliatie het vermogen van de huid om andere huidverzorgingsproducten, zoals serums en moisturizers, te absorberen verbeteren.  

 

Nadelen van chemische exfoliatie: 

 

  • Kan irritatie veroorzaken: Sommige mensen kunnen een reactie hebben op de chemische exfoliatie, wat roodheid, irritatie en gevoeligheid van de huid kan veroorzaken. 
  • Vereist hersteltijd: Afhankelijk van de sterkte van de gebruikte chemische exfoliant, kan het enige tijd duren voordat de huid na de behandeling is hersteld. 
  • Gevoeligheid voor de zon: Chemische exfoliatie kan de huid gevoeliger maken voor de zon, waardoor het risico op schade door de zon toeneemt. Het is daarom cruciaal om zonnebrandcrème te gebruiken na chemische exfoliatie. 

 

Het wordt altijd aanbevolen om een huidprofessional te raadplegen voordat u begint met een nieuw exfoliatieregime, vooral als u voor het eerst chemische peelings gebruikt of als u een bepaalde huidaandoening heeft. 

 

Wat zijn de stappen van een goede exfoliatie?  

 

  1. Breng een beetje product aan op de droge huid.
  2. Masseer het product met cirkelvormige bewegingen van binnen naar buiten en dit, op het hele gezicht, waarbij de ogen en oogcontouren worden vermeden.
  3. Spoel je gezicht af met zuiver water.  

 

Voor een optimaal resultaat wordt aanbevolen om de huid 1 tot 2 keer per week te exfoliëren. 

 

De Celestetic Homemade Peeling, ideaal voor je huid! 

 

De Active Peel nachtcrème, die verkozen werd tot "Beste Belgische product" op de Belgian Beauty Awards, combineert de beste fruitzuren voor een optimale exfoliatie en dat allemaal terwijl je slaapt!  

 

De resultaten komen van de unieke samenstelling:  

 

- Amandelzuur: afgeleid van de bittere amandel die zachtjes in je huid zal dringen zonder roodheid of irritatie achter te laten. De bittere amandel zal de huid exfoliëren en je vlekken verminderen.  

- Salicylzuur: wilgenbastextract dat kalmerende eigenschappen heeft, je mee-eters, vlekjes diep reinigt en vermindert!  

- Glucosamine: dit koolhydraat stimuleert de natuurlijke productie van hyaluronzuur dat de huid voller maakt en de hydratatie herstelt.  

 

Een detox masker thuis, het ideale compromis tussen mechanische en chemische exfoliatie?  

 

Het Radiance Mask is een regenererende maskerbehandeling die verschillende actieve ingrediënten in hoge optimale concentratie combineert, zoals actieve houtskool die zeer effectief is voor huidzuivering, niacinamide (vitamine B3) of panthenol (vitamine B5). Samen werken ze in synergie met andere zuiverende en hydraterende actieve ingrediënten zoals Silymarine, Saccharide Isomerate maar ook probiotica, voor een stralende en gezonde huid. 

 

Het Radiance Mask biedt vervolgens een zachte exfoliatie dankzij de zeer absorberende poreuze textuur van de houtskool en biedt de nodige hydratatie aan de huid. Zo reageert dit ontgiftende masker op verschillende huidproblemen, zoals: een doffe teint, onvolkomenheden, droogheid of zelfs rimpels. 

 

De actieve houtskool, die het glinsterende uiterlijk aan het product geeft, in het Radiance Mask hebben een inkapselingsmatrix die bijdraagt aan de textuur en het uitzicht van het product. De geleidelijke afgifte van houtskool door de mechanische beweging zal meer zachtheid brengen in de lichte exfoliatie van de huid.  

4 tips om het Radiance Mask te integreren in je routine:

Deze routine zorgt de hele dag door voor een gezonde en stralende huid!

 

Om meer te weten te komen over andere onderwerpen, kom en ontdek de vele andere artikelen van onze blog! : https://celestetic.be/nl/blog/

Volg ons voor meer tips en trucs op Instagram en Facebook.

Laatste nieuws

...
Te vermijden fouten bij het gebruik van behandelingen tegen donkere vlekken

Behandelingen voor donkere vlekken kunnen uiterst effectief zijn bij het verminderen van pigmentatie en het egaliseren van de huidskleur, maar hun effectiviteit hangt grotendeels af van hoe ze worden gebruikt. Veel mensen maken fouten in hun huidverzorgingsroutine, wat niet alleen de effectiviteit van producten kan verminderen, maar ook huidproblemen kan verergeren. In dit artikel bekijken we de meest voorkomende fouten die je moet vermijden bij het gebruik van behandelingen tegen donkere vlekken, evenals de ingrediënten waarmee deze behandelingen al dan niet compatibel zijn, om je te helpen het meeste uit je routine te halen.

Lees meer
...
De oorzaken van donkere vlekken: hoe ze te vermijden en te behandelen

Donkere vlekken op de huid, ook wel pigmentvlekken of ouderdomsvlekken genoemd, zijn een veelvoorkomend cosmetisch probleem dat veel mensen treft, ongeacht hun leeftijd. Deze vlekken kunnen om verschillende redenen verschijnen en het begrijpen van hun oorsprong is essentieel om ze effectief te voorkomen en de juiste behandelingen te kiezen. In dit artikel leggen we de belangrijkste oorzaken van donkere vlekken in detail uit en bieden we praktische oplossingen om ze te voorkomen en te verminderen.

Lees meer
...
Belangrijke ingrediënten om naar te zoeken in huidverzorging bij donkere vlekken

Om donkere vlekken te bestrijden en een egale teint terug te krijgen, zijn specifieke verzorgingsproducten nodig die gerichte actieve ingrediënten bevatten. Met de constante evolutie van cosmetische formules kan het moeilijk zijn om je weg te vinden door de vele producten die op de markt verkrijgbaar zijn. In dit artikel leiden we je door de belangrijkste ingrediënten waar je op moet letten bij huidverzorging voor donkere vlekken, we leggen uit wat hun rol en effectiviteit zijn en hoe je ze in je huidverzorgingsroutine kunt opnemen om zichtbare resultaten te bereiken.

Lees meer